poniedziałek, 29 października 2012

Pasta z wędzonej makreli

Pasta z makreli to klasyk nad klasyki i jednocześnie smak mojego dzieciństwa.
Przepisów na nią tyle, ilu kucharzy. My przygotowujemy różne pasty, czasem bardziej podstawową, innym razem dodajemy jakieś składniki ekstra. Tak czy siak, zawsze smakuje.

Dziś przepis na pastę w dwóch odsłonach, w podstawowej i trochę bardziej rozbudowanej. Czasem do pasty dodajemy jeszcze np. ugotowane na twardo jajka, albo nie dodajemy majonezu a jedynie masło/oliwę. Bywają i pasty z dodatkiem jabłka.

Dla dzieci najlepiej jest zrobić pastę z oliwą z oliwek, z dodatkiem np. szczypiorku.

Kombinacji jest wiele. Ale niech dziś będą te dwie:

Pasta z makreli I
1 wędzona makrela
szczypiorek
2 łyżki ketchupu
1 łyżka majonezu
pieprz

Pasta z makreli II
1 wędzona makrela
szczypiorek
1 czerwona cebula
1 ogórek kiszony
2 łyżki ketchupu (opcjonalnie)
1 łyżka majonezu
pieprz

Opis wiadomy: makrelę obrać ze skóry, oczyścić z ości, rozdrobnić. Dodać składniki pokrojone w kostkę, przyprawić. I gotowe.




A.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...