środa, 21 listopada 2012

Cukinia z mięsem mielonym zapiekana pod beszamelem

Zapiekanki to coś, co bardzo lubimy. Na przepis natknęłam się tu i nie mogłam jej nie przygotować.
Spodobało mi się, że jest bez makaronu czy ziemniaków. Dzięki temu mogliśmy ją zjeść z kaszą jęczmienną oraz bardzo dobrą surówką.

W sumie zapiekanka najlepsza była drugiego dnia, tyle, że na drugi dzień niewiele jej zostało:)

Musicie też wybaczyć, ale po wyjęciu z piekarnika zapiekanka trafiła od razu na stół i zapomniałam jej sfotografować. A jak już mi się przypomniało, to mało co z zapiekanki zostało... Kawałeczek na talerzu mojego męża.

Zapiekana z cukinią, z mięsem mielonym, pod beszamelem
2  średnie cukinie
500 g mięsa mielonego
puszka pomidorów (u mnie domowe pomidory ze słoika)
2 ząbki czosnku
1 cebula
2 kulki mozzarelli
bazylia
zioła prowansalskie
pieprz
sól 

beszamel:
4 łyżki masła
4 łyżki mąki
3 szklanki mleka
gałka muszkatołowa
ewentualnie sól i pieprz

Cukinię myjemy i kroimy w dość grube plastry. Naczynie zaroodporne smarujemy delikatnie oliwą i układamy na nim cukinię, Solimy i pieprzymy.

Podsmażamy pokrojoną cebulę, zdejmujemy z ognia.

Podsmażamy mięso mielone, dodając przyprawy, sos pomidorowy, czosnek. Dodajemy odłożoną wcześniej cebulę. Mieszamy.

Na cukinię wykładamy mięso mielone. Kroimy mozzarellę w plastry i układamy na mięsie.

Robimy beszamel. Masło podsmażamy z mąką, dodajemy mleko mieszając co chwila (używam trzepaczki do piany). Przyprawiamy. Gotujemy długo, aż zgęstnieje.

Na zapiekankę wylewamy gotowy beszamel.

Całość zapiekamy w piekarniku ok. 40min w temperaturze 180 stopni. Na ostatnie 5 min włączyłam opcję grill i zwiększyłam temperaturę do 200 stopni.




I tyle tylko mogłam sfotografować z efektu finalnego:





A.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...