czwartek, 1 listopada 2012

Sałata z łososiem

Lubimy sałaty, a nasz dwulatek lubi ryby. W efekcie padł pomysł, aby na kolację zjeść sałatę z łososiem, co by każdemu pasowało. Łosoś to fajna ryba. Smaczna, szybko się przyrządza i można z niej wiele dań wykombinować. Dodatkowo można ją aktualnie kupować w dobrej cenie, w znanym wszystkim sklepie na B:)

Praca nad sałatą jak zawsze była zbiorowa, bo czego bym w kuchni nie robiła, pomagają mi w tym dwie małe rączki.

Sałata z łososiem
1 sałata rzymska (albo miks sałat)
ok. 250 - 300g świeżego filetu z łososia
kilka rzodkiewek
1 średni ogórek
2 średnie pomidory
sok z cytryny
odrobina mąki orkiszowej (albo pszennej) do panierki
pieprz
sól

a do tego sos:
6 łyżek oliwy z oliwek
ok. 10-15 liści świeżej bazylii
pieprz
sól
sok z cytryny

Łososia pokroić w dość cienkie kawałki, posolić, popieprzyć i skropić sokiem z cytryny. Odstawić na kilka minut. Sałatę porwać, rzodkiewkę pokroić w plastry, ogórka obrać i pokroić w plastry. Pomidora pokroić w ósemki. Całość delikatnie pomieszać.
Łososia obtoczyć w mące i podpiec na oleju z dwóch stron, tak, aby był rumiany. Zajmuje to dosłownie kilka minut. Alternatywnie, aby było bardziej dietetycznie, można przyrządzić łososia na grillu w piekarniku.
Przestudzonego łososia dodać do sałaty.

Co do sosu:  wszystkie składaniki umieszczamy w blenderze, miksujemy i gotowe. Można też miksować nakładką do rozdrabniania, do zwykłego miksera.

Sałatę polewamy sosem już na talerzu, aby nie więdła.



I mój pomocnik w akcji:




 Smacznego Wam życzymy, kupcie koniecznie łososia!

A.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...