poniedziałek, 21 stycznia 2013

Chałka od podstaw

Odkąd upiekłam pierwszą, piekę co kilka dni kolejne. Upieczenie jej nie zajmuje dużo czasu. Ciasto pięknie wyrasta.

Chałka nie jest słodka, nadaje się do jedzenia zarówno ze słodkimi dodatkami, jak i "na słono", np. z twarożkiem ze szczypiorkiem.

Jeszcze ciepła i posmarowana tylko masłem - to moje ulubione połączenie. Tylko masła musi być dużo!

Jutro rano piekę kolejną.

I Wy też!

(przepis z pracowni wypieków, z niewielkimi zmianami)

Chałka (1 sztuka)

15 g świeżych drożdży
200 ml ciepłej wody
45 g cukru brązowego
pół łyżki soli
500 g mąki (100g daję krupczatki)
2 jajka, lekko roztrzepane
50 g masła roztopionego w garnuszku i ostudzonego

do posmarowania: 1 jajko + 1 łyżeczka wody
do posypania: mak lub sezam, ewentualnie można zrobić kruszonkę

Drożdże umieścić w misce, zasypać cukrem, potem ciepłą wodą i wymieszać.Zostawić na 15 minut, aż zaczną pracować. Dosypać ok. 400 g mąki, sól. Cały czas mieszając dodawać następnie jajka i masło. Dobrze wyrobić ciasto i powoli dodawać kolejne 100 g mąki - czasem należy jej dać mniej, innym razem więcej. Wszystko zależy od tego, jakiej konsystencji jest ciasto - powinno być dosyć luźne i elastyczne, ale niezbyt klejące. Nie może też być zbite. Ciasto wyrabiam w robocie.

Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Dwa razy w trakcie wyrastania uderzyć ciasto pięścią, aby się odgazowało.

Ciasto podzielić na 5 części. Z części uformować wałki i zapleść z nich chałkę.Pleciemy tak jak warkocz, tyle, że "co dwa wałki": ostatni po lewej stronie wałek przekładamy o dwa wałki dalej w prawo. Następnie ostatni po prawej stronie wałek przekładamy o dwa wałki dalej, w lewo.







Chałkę przełożyć do blachy wyłożonej papierem (piekę na normalnej sporej blaszce, która "nie ogranicza" chałki). Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Kiedy wyrośnie, posmarować jajkiem wymieszanym z wodą. Można posypać makiem lub sezamem.




Piekarnik nagrzać do 180 st C.
Wstawić chałkę i piec ok. 30 minut.




A.

2 komentarze:

  1. Tego było mi trzeba, tak dokładnego przepisu chałki, która już od dawna za mną chodzi, dzięki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale świetny wpis:) Piekna chałka !:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...