niedziela, 10 lutego 2013

Domowa wędlina: gotowana pierś z indyka

Przepis znany zapewne wielu osobom, są także najróżniejsze jego wariacje. Mięso po ugotowaniu według tej receptury jest bardzo smaczne, wilgotne, nadaje się na kanapki, ale także na ciepło do obiadu. U nas gotuję je głównie z myślą o moim synu, który lubi jeść kanapki z wędliną, a sklepowe wędliny wiadomo jakie są i z czego się składają (najmniej w nich samego mięsa).

Jeśli ktoś jeszcze nie próbował tego przepisu, koniecznie niech spróbuje. Nie dużo pracy, a efekt świetny.

Gotowana pierś z indyka
ok. 800g - 1g piersi z indyka
2 litry zimnej wody
łyżeczka cukru brązowego
łyżeczka musztardy
łyżeczka pieprzu
dwie łyżeczki soli
łyżka oleju
2 listki laurowe
kilka ziaren zioła angielskiego
łyżka ziół prowansalskich, albo np. samego tymianku, albo innych ulubionych ziół

Do zimnej wody dodać wszystkie składniki i dokładnie wymieszać. Włożyć do zalewy umyty kawałek mięsa. Zagotować całość pod przykryciem i po zagotowaniu gotować na wolnym ogniu 10 minut. Potem trzeba garnek zdjąć z ognia i zostawić na ok. 10 godzin.
Potem garnek ponownie postawić na ogniu, zagotować i gotować na wolnym ogniu 5 minut. Mięso zostawić w zalewie do wystudzenia. 

A.

2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo smakowicie:) Ja też wolę upiec kawałek mięsa i kłaść go na kanapki, niż kupować gotową wędlinę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. my też najczęściej jadami upieczone przez nas, albo ugotowane. Masz jakiś dobry przepis na takie mięso?

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...